ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

BRUNCH: 5 προτάσεις για να τα φτιάξεις!  

αλμυρά ή γλυκά

Αυγόφετες γλυκές:

από του Άκη Πετρετζίκη

ΥΛΙΚA:

  • 200 γρ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 300 γρ. ψωμί για τοστ
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 50 γρ. καρύδια
  • δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τις αβγόφετες

1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε γάλα, αβγά, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, εκχύλισμα βανίλιας, καστανή ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

2. Κόβουμε το ψωμί σε χοντρά και ανομοιόμορφα κομμάτια. Τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του μπολ και τα μουλιάζουμε ελαφρώς.

3. Μεταφέρουμε σε βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο και ψήνουμε τις αβγόφετες σε δόσεις για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές για να πάρουν χρώμα. Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Για το σερβίρισμα

  • Στο μπολ προσθέτουμε κρυσταλλική ζάχαρη, κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τις αβγόφετες μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη και η κανέλα. Τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα που έχει περισσέψει στο μπολ. Προσθέτουμε φύλλα δυόσμου.
  • Εναλλακτικά, μεταφέρουμε τις αβγόφετες σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε μέλι, καρύδια, κανέλα σε σκόνη και δυόσμο.

Pancakes

από του Γιώργου Τσούλη

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη:

  • 2 μέτρια αυγά
  • 270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 6 γρ. μαγειρική σόδα
  • 4 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 260 ml γάλα, πλήρες
  • 4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα:

  • Πραλίνα φουντουκιού
  • Μπανάνα, κομμένη σε πλάγιες φέτες
  • Maple syrup
  • Θρυμματισμένο μπισκότο
  • Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο πολύ καλά.

2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ , το γάλα και τη ζάχαρη.

3. Στη συνέχεια, αδειάζουμε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.

4. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως με το υπόλοιπο μείγμα της ζύμης.

5. Έπειτα βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, παίρνουμε λίγο χαρτί κουζίνας και το βρέχουμε με ελαιόλαδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού με το χαρτί, παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη και τις αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε το μείγμα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

6. Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά και όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος του, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.

7. Μόλις είναι έτοιμο , το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα της ζύμης.

8. Σερβίρουμε ζεστά με ότι υλικά επιθυμούμε. 

Ομελέτα

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 αβγά
  • βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • 80γρ. τσενταρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δυο μπολ. Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνουμε λίγο αλάτι και «χτυπάμε» καλά μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπαμε και τους κρόκους στο άλλο μπολ καλά μέχρι να αφρατέψουν και αυτοί. 

2. Μεταφέρουμε λίγη δόση από τα ασπράδια στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε, έπειτα το μεταφέρουμε στο μπολ με τα ασπράδια και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μίγμα. 

3. Σε ζεστό τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τα αβγά. Όταν η ομελέτα ψηθεί από κάτω ρίχνουμε το τσένταρ χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. 

4. Διπλώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Τι πρέπει να προσθέσεις στο μίγμα σου με τα αβγά, το τυρί και τα λαχανικά; Μία κουταλιά της σούπας ανθρακούχο νερό για κάθε δύο αβγά! Οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θύλακες παγιδευμένου αέρα, οι οποίοι τελικώς θα σου χαρίσουν το αφράτο αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι. Το καλό με αυτό το κόλπο είναι ότι το ανθρακούχο νερό δεν προσθέτει καθόλου θερμίδες στο φαγητό, σε αντίθεση με το γάλα, που πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν, ενώ δεν αλλοιώνει καθόλου και το τελικό πιάτο tIP

Croque Monsieur & Croque Madame

από του Γιώργου Τσούλη

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 φέτες ψωμί του τοστ
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
  • μουστάρδα, για το άλειμμα

Για τη μπεσαμέλ:

  • 500 ml γάλα ΝΟΥΝΟΥ πλήρες, ελαφρώς ζεσταμένο
  • 110 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ και το αφήνουμε να λιώσει. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το αλεύρι και με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι.

2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις το γάλα ΝΟΥΝΟΥ συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι στο μείγμα μας. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα ΝΟΥΝΟΥ, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα.

3. Έπειτα, μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον πάγκο εργασίας, ρίχνουμε μέσα το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει το τυρί και αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.

4. Κατόπιν, αλείφουμε όλες τις φέτες ψωμιού με τη μουστάρδα και σκεπάζουμε τις τρεις από αυτές με την καπνιστή γαλοπούλα. Αμέσως μετά, απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από την καπνιστή γαλοπούλα και καλύπτουμε με τις άλλες φέτες ψωμιού.

5. Ύστερα, απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τις φέτες ψωμιού, πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

6. Αμέσως μετά, ψήνουμε τα τοστάκια σε προθερμασμένο φούρνο στο grill στο χαμηλό, έτσι ώστε να γκραντιναριστεί το τυρί.

7. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε.

8. Αν θέλουμε να κάνουμε croque madame, αφού ψηθούν τα τοστάκια, προετοιμάζουμε τα τηγανητά αυγά. Σε ένα κρύο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε ομοιόμορφα παντού.

9. Έπειτα, σπάμε μέσα ένα αυγό, ανοίγουμε τη φωτιά μέτρια προς χαμηλά και το τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά.10Τέλος, μεταφέρουμε το αυγό πάνω στο ένα τοστάκι, τοποθετούμε λίγη ρόκα στο πλάι, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Eggs Benedict

από του Άκη Πετρετζίκη

ΥΛΙΚΑ:

Για τα ψωμάκια

  • 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. γάλα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο

Για την ολανδέζ

  • 3 κ.σ. νερό
  • 3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 4 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. εστραγκόν

Για τα αβγά

  • 4 αβγά
  • 220 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα
  • ντοματίνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 1 κ.γ. εστραγκόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τα ψωμάκια

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

3. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

4. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

5. Βάζουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.

6. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο και περνάμε τα ζυμάρια.

7. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με λίγο καλαμποκάλευρο, τοποθετούμε ένα τσέρκι 8 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα ζυμάρι και πιέζουμε ελαφρά για να του δώσουμε σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια.

8. Βάζουμε στο καυτό τηγάνι σε δύο δόσεις και αφήνουμε 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Καθαρίζουμε το τηγάνι πριν βάλουμε τη δεύτερη δόση.

9. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για την ολανδέζ

1. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει στη φωτιά.

2. Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε το νερό, το ξίδι, τους κρόκους και μεταφέρουμε το μπολ πάνω στην κατσαρόλα για να δημιουργήσουμε μπεν μαρί.

3. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

4. Στη συνέχεια ρίχνουμε πολύ αργά, σαν κορδόνι, το λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια.

5. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

6. Περνάμε το μείγμα από σινουά, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα αυγά

1. Στην κατσαρόλα με το νερό που σιγοβράζει προσθέτουμε 45 γρ. (3 κ.σ.) ξίδι.

2. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 3 κ.σ. από το ξίδι και σπάμε προσεκτικά ένα αυγό. Ρίχνουμε απαλά το αυγό στην κατσαρόλα και αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να σφίξει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αυγά.

3. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε ταψί. Κόβουμε το ασπράδι περιμετρικά από το αυγό για να του δώσουμε οβάλ σχήμα.

Για το σερβίρισμα

1. Βάζουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια σε ένα πιάτο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

2. Τοποθετούμε το ένα ψωμάκι κομμένο στη μέση, εγκάρσια και προσθέτουμε από μία φέτα ζαμπόν και 1 αυγό σε κάθε ψωμάκι.

3. Βάζουμε από 2 κ.σ. ολανδέζ, πασπαλίζουμε με το εστραγκόν και σερβίρουμε.

Δροσιστικά κοκτέιλ του καλοκαιριού


Mojito

Το Mojito γεννήθηκε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και ο αρχικός σκοπός ήταν να «καμουφλαριστεί» το αλκοόλ όμως το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο βασιλιάς των κοκτέιλ έχει ρίζες απ' την Κούβα. Η ετυμολογία της λέξης mojito για πολλούς πηγάζει απ' την ισπανική λέξη mojar που σημαίνει μουσκεύω, ενώ για άλλους απ' την αφρικανική λέξη mojo που σημαίνει κάνω μάγια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μάλλον η δεύτερη εκδοχή είναι και η πιο πιθανή. 

Το κοκτειλ Mojito είναι ένα παραδοσιακό Κουβανέζικο κοκτειλ. Πρόκειται για ένα εύκολο ποτό ως προς την προετοιμασία του αφού απαιτεί μόνο ρούμι, δυόσμο, lime, ζάχαρη και σόδα. Αν αναζητάτε κάποιο δροσιστικό cocktail, τίποτα δεν μπορεί να φτάσει το Mojito σε επίπεδο φρεσκάδας και για αυτό και έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο καλοκαιρινό cocktail. 


Υλικά: 

  • 50 ml λευκό ρούμι
  • 25 ml φρέσκο χυμό λάιμ, 
  • 25 ml σιρόπι ζάχαρης 
  • 50 ml ανθρακούχο, μεταλλικό νερό
  • 8-10 φύλλα δυόσμου 
  • δυόσμο (οι κορυφές) για γαρνιτούρα 
  • τριμμένο πάγο

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι ζάχαρης:

  • Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε.
  • Όταν η ζάχαρη έχει πια λιώσει αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.

Για το ποτό: Διαλέγουμε 8 περίπου φύλλα δυόσμου. Κρατάμε τις κορυφές για τη διακόσμηση

  • Χτυπάμε 1-2 φορές τα φύλλα ανάμεσα στα χέρια μας για να απελευθερώσουμε τα αρωματικά έλαια και τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα παγωμένο ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης, το φρεσκοστυμμένο χυμό lime (τον οποίο έχουμε σουρώσει για να κρατήσουμε μόνο το υγρό μέρος) και το ρούμι.
  • Προσθέτουμε πάγο (κανονικό ή τριμμένο) γεμίζοντας τα 3/4 του ποτηριού και ανακατεύουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το περιεχόμενο να ομοιογενοποιηθεί και τα φύλλα του δυόσμου να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ποτηριού.
  • Συμπληρώνουμε με άφθονο πάγο έτσι ώστε να γεμίσουμε πλήρως το ποτήρι και προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε ένα καλαμάκι.
  • Τέλος, φτιάχνουμε ένα μικρό μπουκέτο δυόσμου με τις κορυφές που κρατήσαμε νωρίτερα, τις χτυπάμε ελαφρά στην εξωτερική πλευρά του ενός χεριού μας, απελευθερώνοντας το άρωμα τους και γαρνίρουμε τοποθετώντας τες δίπλα από το καλαμάκι. Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που πλησιάζουμε το mojito για να πιούμε ερχόμαστε σε επαφή με το γλυκό άρωμα του δυόσμου.

Daiquiri φράουλα

Πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1900 στο χωρίο Ντάκιρι κοντά στο Santiago, στη Κούβα απ' όπου πήρε και το όνομά του. Το κοκτειλ Ντάκιρι έγινε δημοφιλές στη δεκαετία του 1940, εν καιρώ πολέμου, όταν άνοιξε το εμπόριο με τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Κούβα και μπήκε το ρούμι στις ΗΠΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια το κοκτέιλ Ντάκιρι έγινε της μόδας... 

Εύκολο, γρήγορο, φρουτένιο, δροσιστικό και άκρως καλοκαιρινό. Το Ντάκιρι φράουλα είναι ένα κοκτέιλ με λίγα συστατικά τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε πολύ εύκολα. Μιλάμε για ένα cocktail το οποίο με ένα καλό μπλέντερ και μια μικρή προετοιμασία το απολαμβάνουμε σε λιγότερο από 2 λεπτά! Ένα πολύ γευστικό ποτό με το οποίο δύσκολα θα μείνει κάποιος ανικανοποίητος. Θα μας δροσίσει, θα μας ξεδιψάσει και θα μας φτιάξει την διάθεση μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. 

Υλικά:

  • 50 ml λευκό ρούμι
  • 25-30 ml χυμό από φρέσκο λάιμ ή λεμόνια
  • 40 ml σιρόπι φράουλας ή απλό σιρόπι ζάχαρης 1:1
  • μια χούφτα φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες ή 50-60 ml πουρέ φράουλας
  • 1 σέσουλα πάγο (αν βάλουμε κατεψυγμένες φράουλες δε χρειάζεται πάγο)

Για το γαρνίρισμα

  • μια ολόκληρη ή κομμένη στην μέση φράουλα

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι ζάχαρης:

  • Θα πρέπει η αναλογία σε ζάχαρη και νερό να είναι ισόποση, δηλαδή για ένα κιλό ζάχαρης θα χρειαστούμε 1 λίτρο νερό, για 100 gr ζάχαρης 100 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με το νερό ώστε να διαλυθεί όλη η ζάχαρη και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Για το Strawberry Daiquiri: 

  • Bάζουμε όλα τα υλικά με πάγο στο shaker και αναμιγνύουμε καλά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι Cocktail.
  • Στην περίπτωση που θέλουμε να το κάνουμε σαν γρανίτα (Frozen), αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με πάγο σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 20 δευτερόλεπτα. 
  • Αδειάζουμε σε ποτήρι χαμηλό ή σε ποτήρι Cocktail, διακοσμούμε με μια φράουλα ή με lime και σερβίρουμε με καλαμάκια. 


Pina Colada

Η επικρατέστερη εκδοχή φέρει σαν δημιουργό της τον Ramón Monchito Marrero, bartender στο ξενοδοχείο Caribe Hilton του Σαν Χουάν, το 1954. Μάλιστα, το 2004, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το εν λόγω ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña Colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας.

Η συνταγή αυτού του τροπικού ποτού περιέχει λευκό ρούμι, χυμό ανανά, γάλα καρύδας, μια φέτα ανανά και ένα κερασάκι maraschino. Είναι πιθανό επίσης να συναντήσετε και παραλλαγές του κλασικού αυτού cocktail όπως: malibu, πουρέ καρύδας,  . Eίναι ένα από τα πιο νόστιμα, δροσιστικά, απολαυστικά και δημοφιλή κοκτέιλ του κόσμου!

Υλικά:

Για τον πουρέ ανανά:

  • 1 ώριμος ανανάς
  • 100 ml φρέσκο χυμό από λάιμ
  • 150 γρ. ζάχαρη

Για την pina colada:

  • 50 ml λευκό ρούμι
  • 150 ml πουρέ ανανά ή χυμό
  • 30 ml  κρέμα καρύδας
  • 20 ml σιρόπι καρύδας
  • 10-15 ml φρέσκο χυμό από λάιμ
  • 1 σέσουλα πάγο θρυμματισμένο

Για το γαρνίρισμα: ένα κομμάτι φρέσκο ανανά


Εκτέλεση:

Για τον πουρέ ανανά:

  • Καθαρίζουμε καλά έναν ολόκληρο ώριμο ανανά και κόβουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το φρέσκο λάιμ, σε μέτρια ένταση, μέχρι να μετατραπεί σε όμορφο πουρέ. Συντηρείται στο ψυγείο σε αποστειρωμένο δοχείο για περίπου 4-5 μέρες.
  • Βάζουμε σε ένα μπλέντερ όλα τα συστατικά της συνταγής για την πίνα κολάντα.
  • Χτυπάμε αρχικά σε μέτρια ένταση για 15 δευτερόλεπτα και άλλα 15-20 περίπου στην υψηλή ένταση, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα συστατικά μεταξύ τους και να πάρει το κοκτέιλ μας τη μορφή-υφή γρανίτας.
  • Αν δεν έχουμε μπλέντερ, μπορούμε να φτιάξουμε την πίνα κολάντα και σε σέικερ, χτυπώντας όμως με πάγο κανονικό. 
  • Ιδανικά, σερβίρουμε την pina colada σε ποτήρι ψηλό. Γαρνίρουμε το cocktail με ένα κομμάτι από φρέσκο ανανά. Βάζουμε ένα χοντρό καλαμάκι και απολαμβάνουμε!


COSMOPOLITAN

Το cocktail των κοριτσιών του Sex & the City είναι από τις κλασικές σταθερές που περνούν από κάθε μπάρα και η ιστορία του χρονολογείται στις αρχές του 1900. Ωστόσο, το «Cosmo» όπως το γνωρίζουμε στη σημερινή του βερσιόν, μετρά στις μπάρες μόλις μερικές δεκαετίες και είναι ένα από τα ελάχιστα κλασικά των οποίων το δημιουργό μπορούμε (σχεδόν) να εντοπίσουμε. 

Υλικά:


  • 4.0 cl. Vodka Citron
  • 1.0 cl. Cointreau
  • 1.0 cl. Χυμός λεμονιού
  • 1.0 cl. Χυμός cranberry

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker μαζί με πάγο. Χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι. 
  • Γαρνίρουμε με φέτα λεμονιού.

Aperol Spritz

Το διάσημο ιταλικό κοκτέιλ, όπως θα διαπιστώσεις όταν το δοκιμάσεις αν δεν το ξέρεις ήδη, είναι άκρως δροσιστικό και δεν πρέπει να λείπει από κανένα cocktail party! Βασικό συστατικό του, το απεριτίφ Aperol φυσικά, αν όμως δεν το βρεις στην κάβα της γειτονιάς σου μπορείς να το αντικαταστήσεις και με Campari... 

Υλικά:

  • 100ml λευκό κρασί ή Prosecco
  • 50ml Aperol
  • σόδα
  • παγάκια

Εκτέλεση:

  • Ρίχνετε μια χούφτα πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι.
  • Προσθέτετε το κρασί και το Aperol, ανακατεύετε και γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω με μπόλικη σόδα.
  • Γαρνίρετε, αν θέλετε, με μια φέτα πορτοκάλι.


MARTINI (DRY) 

Στην απλούστερη και πιο original μορφή του, το Martini είναι ένα μείγμα από τζιν και βερμούτ, ίσως με μερικές σταγόνες από κάποιο bitter, και γαρνιρισμένο με μια ελιά. Ωστόσο, το όνομα Martini έχει εφαρμοστεί σε πολλές εκατοντάδες παραλλαγές του αρχικού, πολλά από τα οποία απέχουν πολύ από ένα "αληθινό Martini" αν και τα περισσότερα σερβίρονται, κλασικά στο σχήματος V ποτήρι που έχει πάρει και το όνομα Martini glass. Το "Dry Martini" που γνωρίζουμε, πιθανότατα εμφανίστηκε με την είσοδο του London Dry gin στις Η.Π.Α. και το βοήθησε η Martini & Rossi με τις προβαλλόμενες διαφημίσεις της στις εφημερίδες της εποχής, προς το τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Είχε γίνει slogan κυριολεκτικά η φράση.
It's not a Martini unless you use Martini. Δεν είναι Martini εκτός κι αν χρησιμοποιείς Martini

Μεγάλη διάδοση πήρε το ποτό και μέσα από τις ταινίες του James Bond ο οποίος έπινε martini:  

Vodka Martini, shaken ... not stirred.

Υλικά:

  • 5.5 cl Gin
  • 1.5 cl Ξηρό Vermouth

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα υλικά στο mixing glass μαζί με πάγο και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι. 
  • Γαρνίρουμε με μια παγωμένη ελιά σε ραβδί ή ξύσμα λεμονιού, ή twist of lemon.


MARGARITA 

H Μαργαρίτα είναι ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά cocktails. Αυτά τα λίγα υλικά αρκούν για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων cocktails που φτιάχτηκαν ποτέ, που μάλιστα τυγχάνει να συγκαταλέγεται και στα best sellers ποτά όλων των εποχών. Η Margarita πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές. 

Υλικά:

  • 3.5cl Tequila
  • 2.0 cl Cointreau ή Triple Sec
  • 1.5 cl Φρέσκος χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι. Τρίβουμε το χείλος του ποτηριού με το λάιμ και το βυθίζουμε στο αλάτι. 
  • Γαρνίρουμε με φλούδα από λάιμ.

(Για φρουτώδεις Margarita βάλτε στο blender το φρούτο της αρεσκείας σας μαζί με την πιο πάνω συνταγή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι του χείλους με ζάχαρη.)


CUBA LIBRE 

Είτε το προτιμάτε light, είτε στην εκδοχή της... Βενεζουέλας, το δεύτερο δημοφιλέστερο cocktail στον πλανήτη είναι ένα και μοναδικό και ακούει στο όνομα... Cuba Libre!

H "Ελεύθερη Κούβα", σε απλή μετάφραση, αποτελεί πλέον ένα από τα πιο γνωστά ποτά στο κόσμο. Ένα κοκτέιλ γνωστό σε πολλούς και ως "Coke and Rum" αλλά και ως "Mentiroso" που σημαίνει "Απατηλός" στα ισπανικά, υποδηλώνοντας ότι η Κούβα δεν θα είναι πάντα ελεύθερη. Σύμφωνα με μαρτυρίες το ποτό έκανε την εμφάνιση του πριν το τέλος του κινήματος της ποτοαπαγόρευσης, όταν η Κούβα δέχτηκε τη βοήθεια των τότε "φίλων" Αμερικάνων για την απομάκρυνση των αποικιοκρατών Ισπανών από τη χώρα. Κάπου εκεί λοιπόν υπήρξε και ο συνδυασμός το απλού αλλά παράλληλα αρχοντικού ρούμι με λίγη δόση από lime και ενός νέου στοιχείου που δήλωνε τη δύναμη και θα εξέφραζε το πνεύμα ελευθερίας.

Υλικά:

  • 5.0 cl Λευκό ρούμι
  • 10.0 cl Cola
  • 1.0 cl Χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα υλικά στο ποτήρι και αναδεύουμε ελαφρά. 
  • Γαρνίρουμε με φέτα λεμόνι.


SEX ON THE BEACH 

Στις πρώτες καλοκαιρινές περιπέτειες της εφηβείας, όλοι μάλλον είχαμε ζητήσει από κάποιον μπάρμαν να μας φτιάξει ένα Sex on the Beach.  Το θρυλικό cocktail των 80s διατηρούσε ακόμα την φήμη του και στα βαθιά 90s, παρότι ήταν περισσότερο ένα εφηβικό ανέκδοτο πια και λιγότερο ένα ποτό που αναζητούσε ο κόσμος. Το 1988 ήταν ό,τι πιο cool κυκλοφορούσε. Ήταν η επιτομή των cocktails και των ξέφρενων πάρτι.

Υλικά:

  • 4.0 cl Vodka
  • 2.0 cl Peach Schnapps
  • 4.0 cl Χυμό πορτοκάλι
  • 4.0 cl Χυμό cranberry

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι με πάγο και αναδεύουμε καλά. 
  • Γαρνίρουμε με φέτα πορτοκάλι.



Αν πάντως δεν έχετε καταλήξει σε κάποιο αγαπημένο κοκτέιλ για να συνοδεύει τις διακοπές σας ή τα καλοκαιρινά βράδια στην πόλη, εμείς σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε όλα. Κάθε βράδυ και μια διαφορετική συνταγή μέχρι να βρείτε την απόλυτη ικανοποίηση στο κοκτέιλ που σας εκφράζει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι συνταγές για κοκτέιλ που σας παρουσιάσαμε θα γεμίσουν χαμόγελα και κέφι πολλές βραδιές του καλοκαιριού είτε είστε με φίλους στο σπίτι, είτε σε διακοπές, είτε επισκέπτες το αγαπημένο σας beach bar για σαββατοκύριακο.

5 Δημοφιλή Παραδοσιακά Φαγητά το Πάσχα 

Τσουρέκια - Λαζαράκια Πασχαλινά - Κουλουράκια Πασχαλινά - Μαγειρίτσα - Πασχαλινά Αυγά

Πολίτικο Τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη

Φτιάξτε την αυθεντική συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι. Ακολουθήστε τη συνταγή και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:

Μείγμα Α

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Μείγμα Β

  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:

Μείγμα Α

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα Β

  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

  • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
  • Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
  • Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
  • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Λαζαράκια Πασχαλινά από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου

Το έθιμο που κρατάει αιώνες. Εύκολη συνταγή βήμα-βήμα για να φτιάξετε παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια ή λαζάρια. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι και συνεχίστε το όμορφο αυτό έθιμο δεμένο με το Σάββατο του Λαζάρου!

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες. Συνηθίζεται όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» να πλάθουν και στη θέση των ματιών να βάζουν δυο γαρίφαλα. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι βάζουν και ποδαράκια.  

Υλικά:

500 γραµ. αλεύρι σταρένιο

1 φακελάκι μαγιά

1/2 φλ. ζάχαρη

3 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ γλυκάνισο

1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη

2 πρέζες γαρίφαλο

1 φλ. νερό

Για το τελείωμα

σταφίδες

γαρίφαλα

Εκτέλεση:

Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά. Αν δεν έχετε χρόνο, γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.

Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.

Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας. Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.

Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.

Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .

Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Πασχαλινά κουλούρια της Βέφας Αλεξιάδου 

Το Πάσχα είναι γεμάτο από αγαπημένα έθιμα, νόστιμα μαγειρέματα και κάποιες all time classic συνταγές που δεν τις πειράζεις, δεν τις αλλάζεις και γενικώς τις κρατάς όπως στις παρέδωσε η γιαγιά σου. Μία από αυτές είναι τα Πασχαλινά Κουλουράκια της Λαμπρής τα οποία φτιάχνουμε την Μεγάλη Πέμπτη.

Υλικά:

1.150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκου γάλακτος

250 γραμμάρια μαργαρίνη σοφτ

2 κούπες ζάχαρη

4 αβγά

3 βανίλιες

μισό κουταλάκι αμμωνία

1 κουταλιά γάλα

5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια (ή μαστίχα) να αφρατέψουν

Οταν αφρατέψουν θα ρίξουμε ένα ένα τα κροκάδια

Εντωμεταξύ θα διαλύσουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε να κάνουμε κουλουράκια με γεύση μαστίχας σε αυτό το σημείο μέσα στο μείγμα της αμμωνίας με το γάλα προσθέτουμε και μισό ποτήρι λικέρ μαστίχα.

Στη συνέχεια εναλλάξ προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγο από το μείγμα αμμωνία-γάλα μέσα στο μίξερ.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι προς το σκληρό και όχι μαλακή.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχέδια που μας αρέσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά.

Μαγειρίτσα

Μεγάλο Σάββατο... Ανάσταση και μετά..... μαγειρίτσα...!!! Τι καλύτερο, όταν γυρίζουμε το βράδυ από την Ανάσταση με τους αγαπημένους μας, να μας περιμένει στο σπίτι μια κατσαρόλα με μπόλικη αχνιστή μαγειρίτσα, πυκνή, αυγολεμονάτη και λαχταριστή. Μια κλασική πατροπαράδοτη και παραδοσιακή συνταγή μαγειρίτσας της γιαγιάς 

Υλικά:

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • χυμός 1 μεγάλου λεμονιού (για το μαρινάρισμα)
  • λίγα έντερα (προαιρετικά)
  • 3 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. ψιλοκομένο άνηθο
  • ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα και μετά τα μαρινάρουμε για 20-30 λ στο χυμό ενός μεγάλου λεμονιού.
  2. Βράζουμε νερό και ζεματάμε τη συκωταριά με τα έντερα. Τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε για 15-20 λ. Μετά τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια μεγέθους ενός μικρού ζαριού.
  3. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε ζεστό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια για 1 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ ακόμα.
  4. Ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λ. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, όχι πολύ όμως γιατί θα βγάλουν υγρά και τα μαρούλια).
  5. Μετά τα 10 λ προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο, αλάτι πιπέρι και βράζουμε μέχρι να γίνει καλά το ρύζι και τα μαρούλια.
  6. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε το ασπάδια σε πηχτή μαρέγκα, προσθέτουμε το κρόκο και συνεχίζουμε το ανακάτωμα προσθέτοντας σταδιακά το χυμό των λεμονιών και ζεστό ζωμό μέχρι να ζεσταθεί το χέρι μας κάτω από το σκεύος που κρατάμε με το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και τη κινούμε κυκλικά να πάει παντού το αυγόκομα. Σερβίρουμε ζεστή τη μαγειρίτσα μας. 

Πασχαλινά Αυγά


Κόκκινα πασχαλινά αβγά

Υλικά:

  • 8 αβγά
  • 1 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί

Για το βάψιμο

  • 1 1/2 λίτρο νερό, χλιαρό
  • 50 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • 3 γρ. βαφή αβγών, κόκκινη

Για το γυάλισμα

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα αβγά σε ένα μπολ και γεμίζουμε με νερό. Τα καθαρίζουμε με ένα σφουγγάρι κουζίνας για να φύγουν τυχόν βρωμιές.
  • Απλώνουμε ένα απορροφητικό πανί σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τα αυγά σε δόσεις. Γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν τα αβγά, βάζουμε το ξίδι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσουν.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα αβγά.

Για το βάψιμο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ξίδι, την κόκκινη βαφή και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η βαφή.
  • Βάζουμε τα αβγά κάνοντας μια στρώση στο μπολ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να βάψουμε 25-30 αβγά.

Για το λάδωμα

  • Βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα βαμμένα αβγά για να γυαλίσουν.


Πασχαλινά κόκκινα αυγά βαμμένα με φλούδες κρεμμυδιών και σχήματα από φύλλα

Υλικά:
  • Αυγά
  • Φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια
  • Καλσόν
  • Μαϊντανό
  • Άνηθο

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις άκρες από το καλσόν και δένουμε την μία του πλευρά.
  2. Βρέχουμε τα αυγά και κολλάμε σε κάθε τους πλευρά ένα φύλλο από μαϊντανό ή άνηθο.
  3. Τοποθετούμε το αυγό, με προσοχή στο καλσόν το οποίο έχουμε περάσει σε ένα ποτήρι για μεγαλύτερη ευκολία.
  4. Γυρίζουμε ελαφρός την άκρη και με προσοχή σφραγίζουμε σφιχτά με κόμπο.
  5. Γεμίζουμε ένα κατσαρολάκι με τις φλούδες και προσθέτουμε αρκετό καυτό νερό (η στάθμη του νερού να καλύπτει τα αυγά).
  6. Τοποθετούμε τα αυγά και τα καλύπτουμε με τις φλούδες. Μαζί με τα υπόλοιπα αυγά βάζουμε και τουλάχιστον ένα σκέτο, ως δείκτη για το χρώμα.
  7. Βράζουμε για 10 λεπτά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 6 ώρες.
  8. Ελέγχουμε το χρώμα και όσο πιο σκούρα τα θέλουμε τα αφήνουμε και παραπάνω ώρες.
  9. Όταν πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε τα αφήνουμε να στραγγίξουν και αφαιρούμε το καλσόν.
  10. Βγάζουμε τα φύλλα και περνάμε με λίγο ελαιόλαδο να γυαλίσουν.
  11. Τέλος τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι που δεν αφήνει χνούδια.

Τα ζωγραφιστά αυγά για το Πάσχα 

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να βάφουν αυγά. Υπάρχουν αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία πως τα αυγά ζωγραφίζονταν και χρησίμευαν σαν δώρα στην Αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, τη Ρώμη, την Κίνα και την Αρχαία Ελλάδα. Οι τελετουργίες με βαμμένα αυγά συνδέονται με την γέννηση και την αναγέννηση, τη γονιμότητα και την κάθαρση.

Η βαφή των αυγών είναι πολύ σημαντική και για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Αρχικά τα αυγά βάφονταν μόνο κόκκινα και συμβόλιζαν το αίμα του Ιησού που χύθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων από τον Θεό. Σήμερα τα αυγά βάφονται σε όλα τα χρώματα, αλλά η παράδοση ορίζει τουλάχιστον το πρώτο να είναι κόκκινο. 

Στη χώρα μας εκτός από τη βαφή των αυγών και την ανταλλαγή τους το Πάσχα μεταξύ συγγενών και φίλων, έχει εξελιχτεί και μια μοναδική τεχνική διακόσμησης των πασχαλινών αυγών με σχέδια από κερί. Οι καλύτεροι τεχνίτες, που διακοσμούν με αυτόν τον τρόπο τα αυγά, βρίσκονται στην πόλη Βέλινγκραντ, στη Νότια Βουλγαρία. Οι προετοιμασίες για το Πάσχα εκεί ξεκινούν από την γιορτή των Αγίων Θεοδώρων που είναι 40 μέρες πριν την Ανάσταση. Πάνω στα τσόφλια των αυγών οι μάστορες αρχίζουν να περνάνε απαλές γραμμές που τονίζονται όταν τα αυγά περάσουν από χρωμάτισμα το Μεγάλο Σάββατο. Η τεχνική αυτή κατάφερε να επιβιώσει στα χρόνια του σοσιαλισμού και οι άνθρωποι συνεχίζουν να γιορτάζουν το Πάσχα με χρωματιστά αυγά όπως έκαναν οι πρόγονοί τους. 


Αυγά παστέλ με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Τα παστέλ αυγά είναι η νέα τάση στα αυγά του Πάσχα! Πέρα από τα παραδοσιακά, τα παστέλ αυγά δεν χρειάζονται καν βαφή, οπότε μπορείς να κάνεις την διαδικασία παρέα με τα παιδιά σου, χωρίς να ανησυχείς για τα χημικά. 

Υλικά:

  • 12 αυγά λευκά 
  • ξύδι 
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής 

Εκτέλεση:

Σιγοβράζουμε τα αυγά σε πολύ χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Αυτό είναι αναγκαίο για να μην κοχλάζει το νερό και σπάσουν τα αυγά.

Μόλις βράσουν τα αυγά μας, αδειάζουμε το ζεστό νερό.

Προσθέτουμε αρκετό κρύο νερό και τα αφήνουμε μέσα να κρυώσουν. Αυτό το κάνουμε ώστε αργότερα να βγαίνει εύκολα το τσόφλι από τα πασχαλινά αυγά μας.

Είμαστε έτοιμοι να τα βάψουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Σε διάφανα ποτήρια με μεγάλο πάτο, βάζουμε 2 κουταλιές ξύδι στο κάθε ένα και γεμίζουμε με μισό ζεστό και μισό κρύο νερό. Προσοχή: το νερό πρέπει να είναι αρκετά χλιαρό.

Ρίχνουμε σε κάθε ποτήρι μερικές σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα. Εμείς ξεκινήσαμε με τα τρία χρώματα που έχει η συσκευασία (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) αλλά μπορείτε με απλή ανάμειξη να πετύχετε κι άλλα χρώματα. Για παράδειγμα, το πράσινο προκύπτει αν αναμείξετε λίγες σταγόνες κίτρινου με λίγες σταγόνες μπλε.

Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι, βάζουμε 1 βρασμένο αυγό σε κάθε ποτήρι και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά ώστε να βαφτεί καλά.






ΠΗΓΕΣ:



https://gr.pinterest.com/soulouposeto/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B1/

https://www.e-mama.gr/diy-eggs-using-food-coloring/

https://bnr.bg/el/post/100819257

7 Σαλάτες που προτείνουμε τον χειμώνα

Υγιεινές και δροσερές 


Σαλάτα με πορτοκάλι και μανταρίνι


για τη συνταγή:

  • 3/4 φλ. καρύδια, ψίχα
  • 300 γρ. πράσινη σαλάτα σγουρή, της αρεσκείας μας
  • 1/2 ματσακι ρόκα
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και σε φιλέτα
  • 2 μικρά μανταρίνια
  • 3/4 φλ. ρόδια ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. ανθότυρο θρυμματισμένο (προαιρετικά)

για τη βινεγκρέτ:

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο


Χορταστική σαλάτα: 

Μαρούλι, ρόκα, καρύδια 


για τη συνταγή:
  • 1 μαρούλι πράσινο, σγουρό
  • 1 μαρούλι κόκκινο (λόλο ρόσο)
  • 1 ματσάκι ρόκα, λεπτή
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • καραμελωμένα καρύδια και κουκουνάρια*

(*Καταβρέξτε με λίγο νερό τα καρύδια και τα κουκουνάρια, πασπαλίστε τα με λίγη άχνη και λίγο αλάτι και ψήστε τα σε δυνατό φούρνο για πέντε λεπτά.)

για τη βινεγκρέτ:

  • 1 μέρος ξύδι (μηλόξυδο+μπαλσάμικο)
  • 3 μέρη λάδι
  • λίγη μουστάρδα
  • 1 κουταλιά συκόμελο (ή μέλι ή σιρόπι από γλυκό σύκου)
  • αλάτι


Σαλάτα με σπανάκι και πράσινο μήλο


για την συνταγή:
  • 1 μεγάλο μπολ φύλλα από σπανάκι μπέιμπι
  • 2 πράσινα μήλα
  • ½ φλιτζάνι χοντροτριμμένα καρύδια ή ο,τι άλλο θέλουμε από ξηρούς καρπούς.
  • ½ φλιτζάνι χοντροτριμμένο κατσικίσιο τυρί ή ανθότυρο
  • ½ φλιτζάνι κράνμπερι ή σταφίδες

για το ντρέσινγκ

  • 3 κουταλιές ξίδι βαλσάμικο
  • χυμός από ½ πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι μουστάρδα 


Χριστουγεννιάτικη σαλάτα


για το συνταγή:

  • 500 γραμ. λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο

για το ντρέσινγκ:

  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι


Σαλάτα με Κινόα, Μάνγκο και Αβοκάντο


για την συνταγή:

  • 150 γρ. κινόα 
  • 1 ώριμο μάνγκο
  • 1 αβοκάντο
  • 1 πορτοκάλι 
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή  μαϊντανό
  • 7-8 φύλλα δυόσμο
  • 7-8 φύλλα βασιλικό
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 20 ml. ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας
  • 2-3 λάιμ
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 ραπανάκια
  • Αλάτι θαλασσινό
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι βαλσαμικό
  • Φρεσκοτριμμένo πιπέρι


Δροσερή σαλάτα με λάχανο



για την συνταγή:
  • 1/4 λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1/4 λάχανο μωβ ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 ξινόμηλο τριμμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 2 κτσ. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι 

για την ντρέσινγκ:

  • 3κτσ. ελαιόλαδο
  • 2κτσ. μηλόξιδο
  • 3κτσ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • 2κτσ. μαγιονέζα 


Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και μανιτάρια

για την συνταγή:
  • 350γρ. διάφορα σαλατικά της αρεσκείας
  • 2 μεγάλα αβοκάντο
  • 300γρ. Μανιτάρια κομμένες σε φέτες
  • 500γρ. Ντοματίνια
  • 1 σκελίδας σκόρδο
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

για το ντρέσιγκριν

  • 1/4 κουπα ελαιολαδο
  • 1 κουταλια της σουπας χυμο λεμονιού
  • 1 κουταλια του γλυκου μελι
  • 1 κουταλια του γλυκου μουσταρδα
  • αλατι και πιπερι1/4 κουπα ελαιολαδο






ΠΗΓΕΣ:


https://funkycook.gr/salata-kinoa-mango-avocado-chili/

https://www.handmadelittletreats.gr/citrus-salad/

https://www.arttable.gr/salates/article/20912/prasinh-salata-me-abokanto-kai-manitaria

https://www.argiro.gr/recipe/xristougenniatiki-salata/ 


Τα καλύτερα smoothies του χειμώνα

Τα smoothies είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και νόστιμος τρόπος το πρωί ή το απόγευμα να καταναλώσεις και να μπορέσεις να απολαύσεις το πιο τέλειο σνακ ή ρόφημα σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως C, A, E , β-καροτένιο και θρεπτικές ουσίες όπως είναι τo μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Αυτό το απολαυστικό ρόφημα θα σας δώσει ενέργεια και δύναμη. Ας δούμε τις δικές μου προτάσεις:  


Smoothie με μήλο, αμύγδαλο και μέλι


Υλικά: 

1 μήλο

1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

5 αμύγδαλα

1 κ.σ μέλι

κανέλα 

Smoothie «μηλόπιτα»


Υλικά:

2 μήλα

1 μπανάνα

1 κούπα γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

1 κ.σ κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πρέζα τζίντζερ

1-2 κ.σ μέλι

Smoothie Diet helper


Υλικά:

1 μήλο

1 κομμάτι ανανάς

1 λεμόνι

Smoothie 
με μπανάνα και φυστικοβούτυρο


Υλικά:

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

1 μπανάνα

1 αχλάδι

1 κουτάλι της σούπας φυστικοβούτυρο

μια χούφτα βρώμη ολικής άλεσης

 Smoothie με μήλο και πορτοκάλι


Υλικα:

1 μήλο

1 πορτοκάλια ή 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

τριμμένο τζίντζερ 

μια χούφτα αμύγδαλα

Smoothie με καρότο 


Yλικά : 

1 φλιτζ. του τσαγιου χυμό πορτοκάλι

1 μήλο
1 μπανάνα
1 καρότο σε κομμάτια
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

1κουτ. της σούπας μέλι

μια πρέσσα τριμμένο τζιντζερ



Smoothie με πορτοκαλιά, αμύγδαλα, βρώμη και chia


Υλικά

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 μήλο

2 πορτοκάλια

1 μπανάνα

κανέλα

χτούφτα αμύγδαλα

χτούφτα βρώμη

χτούφτα chia



Smoothies με μήλο, ακτινίδιο και γάλα καρύδας


Υλικά:

1 μήλο

1 φλυτζ. του καφέ γάλα καρύδας

1 ακτινίδιο

Smoothie με αβοκάντο


Υλικά:

1 μεσαίο ώριμο αβοκάντο

1 μπανάνα

2 πορτοκάλια

1κγ μέλι 

1 χούφτα αμύγδαλα




ΠΗΓΕΣ:


https://enallaktikidrasi.com/2017/01/10-kalitera-smoothies-kurio-systatiko-milo/

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/16852-smoothies

https://www.olivemagazine.gr

https://gr.pinterest.com

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε